Calbinotox

English | Français

Émeline ROUX

ROUX Émeline

Maître de Conférences

Faculté des Sciences et Technologies - Nancy

+33 (0)3 72 74 56 82 | emeline.roux@univ-lorraine.fr

Publications

2016

2014

Haut de la page

Voir plus

2012

  • ACL - Articles comité de lecture référencés bases de données AERES

    Release of the cell-envelope protease PrtS in the growth medium of Streptococcus thermophilus 4F44

    International Dairy Journal, 23 (2), pp. 91-98.

    Chang, O.K., Perrin, C., Galia, W., Saulnier, F., Miclo, L., Roux, E., Driou, A., Humbert, G., Dary, A.

  • ACL - Articles comité de lecture référencés bases de données AERES

    Variability of hydrolysis of beta-, alpha-s1- and alpha-s2-caseins by 10 strains of Streptococcus thermophilus and resulting bioactive peptides

    Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60 (2), pp 554-565.

    Miclo, L., Roux, E., Genay, M., Brusseaux, E., Poirson, C., Jameh, N., Perrin, C., Dary, A.

2004

  • ACL - Articles comité de lecture référencés bases de données AERES

    Protein composition of oil bodies in Arabidopsis thaliana ecotype WS

    Plant Physiology and Biochemistry 42 (6), pp. 501-509.

    Jolivet, P., Roux, E., D'Andrea, S., Davanture, M., Negroni, L., Zivy, M., Chardot, T.

  • ACL - Articles comité de lecture référencés bases de données AERES

    Lipid accumulation, lipid body formation, and acyl coenzyme A oxidases of the yeast Yarrowia lipolytica

    Applied and Environmental Microbiology 70 (7), pp. 3918-3924.

    Mlicková, K., Roux, E., Athenstaedt, K., D'Andrea, S., Daum, G., Chardot, T., Nicaud, J.-M.

  • ACL - Articles comité de lecture référencés bases de données AERES

    Oleosins of Arabidopsis thaliana: expression in Escherichia coli, purification, and functional properties

    Journal of Agricultural and Food Chemistry 52 (16), pp. 5245-5249.

    Roux, E., Baumberger, S., Axelos, M.A.V., Chardot, T.

2003

  • ACL - Articles comité de lecture référencés bases de données AERES

    Inhibitory effect of unheated and heated D-glucose, D-fructose and L-cysteine solutions and Maillard reaction product model systems on polyphenoloxidase from apple. I. Enzymatic browning and enzyme activity inhibition using spectrophotometric and polarographic methods.

    Food Chemistry, 81 (1), PP. 35-50.

    BILLAUD, C., ROUX, E., BRUN-MÉRIMÉE, S., MARASCHIN, C., NICOLAS, J.

  • ACL - Articles comité de lecture référencés bases de données AERES

    Inhibitory effect of unheated and heated D-glucose, D-fructose and L-cysteine solutions and Maillard reaction product model systems on polyphenoloxidase from apple. II. Kinetic study and mechanism of inhibition

    Food Chemistry 81 (1), pp. 51-60.

    Roux, E., Billaud, C., Maraschin, C., Brun-Mérimée, S., Nicolas, J.

Haut de la page

Communications

2014

2013

2012

2010

Haut de la page

Voir plus

2010

  • C-ACTI - Communications avec actes dans un congrès international

    Recherche du rôle de l’opéron otsT chez Streptococcus thermophilus

    17e Colloque du Club des Bactéries Lactiques (CBL), 27-29 octobre, Nancy, France

    Jameh, N., Perrin, C., Carré, J., Galia, W., Roux, E., Dary, A.

  • C-ACTI - Communications avec actes dans un congrès international

    Évaluation du potentiel de production de peptides bioactifs de différentes souches de Streptococcus thermophilus

    17e Colloque du Club des Bactéries Lactiques (CBL), 27-29 octobre, Nancy, France

    Roux, E., Miclo, L., Brusseaux, E., Poirson, C., Perrin, C., Dary, A.

2005

  • C-ACTI - Communications avec actes dans un congrès international

    Yeast discrimination: evaluation of molecular typing tools for yeast strain discrimination and homogeneity checking.

    30th EBC congress, 14-19 mai, Prague, République Tchèque.

    Daubos N., Roux E., Kobi D., Gutfreund L. et Didierjean L.,

2003

  • Interactions à une interface des oléosines avec des phospholipides et des triglycérides

    1er congrès de lipidomique du Groupe d’Etude et de Recherche sur les Lipides et les lipoprotéines, septembre, Paris, France

    Roux E., Baumberger S., Axelos M., Chardot T.

2002

  • C-ACTI - Communications avec actes dans un congrès international

    Inhibitory effect of Maillard reaction products prepared from glucose or fructose with L-cysteine on enzymatic browning and activity of polyphenoloxidase from apple and tyrosinase from mushroom

    Polyphenols Communications, XXIth International Conference on Polyphenols 9-12 Septembre, Marrakech, Maroc.

    Billaud, S., Roux, E., Corbin, A., Nicolas, J.

  • C-ACTI - Communications avec actes dans un congrès international

    Behaviour of oleosins at oil/water or air/water interfaces

    43rd international conference on the bioscience of lipids, 11-14 Septembre, Graz, Autriche.

    Roux, E., Baumberger, S., Chardot, T.

Haut de la page

Equipe